Formulaire de recherche

4 Mojzes 8

Sedmerorami svečnik

(2 Mz 25,31–40; 37,17–24)

1Gospod je govoril Mojzesu in rekel: 2»Govôri Aronu in mu reci: ›Kadar natikaš svetilke, stôri to tako, da bo vseh sedem svetilk osvetljevalo ospredje svečnika!‹« 3In Aron je to tudi storil; svetilke je nataknil proti ospredju svečnika, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu. 4Svečnik je bil narejen takole: bil je iz kovanega zlata, kovan je bil od noge do cvetov. Mojzes je naredil svečnik po vzorcu, ki mu ga je pokazal Gospod.

Posvetitev levitov

5Gospod je govoril Mojzesu in rekel: 6»Vzemi levite izmed Izraelovih sinov in jih očisti! 7In tole jim stôri, da jih očistiš: poškrôpi jih z vodo greha;+ naj gredo z britvijo po vsem telesu in si operejo oblačila in se tako očistijo. 8Nato naj vzamejo junca z njegovo jedilno daritvijo iz bele moke, umešene z oljem. Drugega junca pa vzemi za daritev za greh! 9Potem pripelji levite pred shodni šotor in zberi vso skupnost Izraelovih sinov! 10Ko pripelješ levite pred Gospoda, naj Izraelovi sinovi položijo roke na levite. 11Aron naj levite daruje pred Gospodom kot daritev primikanja od Izraelovih sinov. Potem bodo lahko opravljali Gospodovo službo. 12Leviti naj položijo roke juncema na glavo: enega daruj kot daritev za greh in drugega kot žgalno daritev Gospodu, da opraviš spravo za levite! 13Postavi levite pred Arona in njegove sinove in jih daruj Gospodu kot daritev primikanja!

14Tako izloči levite izmed Izraelovih sinov, da bodo leviti moji! 15Potem naj gredo leviti opravljat službo v shodni šotor. Tako jih torej očisti in daruj kot daritev primikanja! 16Kajti meni so dani, zares dani izmed Izraelovih sinov; vzel sem si jih namesto teh, ki odprejo materino naročje, vseh prvorojencev Izraelovih sinov. 17Kajti moji so vsi prvenci pri Izraelovih sinovih, pri ljudeh in pri živini; na dan, ko sem udaril prvorojence v egiptovski deželi, sem si jih posvetil. 18Vzel sem levite namesto vseh prvorojencev pri Izraelovih sinovih. 19In izmed Izraelovih sinov jih dajem v dar Aronu in njegovim sinovom, da bodo pri shodnem šotoru oskrbovali službo Izraelovih sinov in zanje opravljali spravo. Tako Izraelovih sinov ne bo zadela nadloga, če bi se Izraelovi sinovi približali svetišču.«

20Mojzes, Aron in vsa skupnost Izraelovih sinov so tako storili z leviti. Kakor je Gospod glede levitov zapovedal Mojzesu, tako so Izraelovi sinovi storili z njimi. 21Leviti so se očistili greha in si oprali oblačila. Nato jih je Aron daroval kot daritev primikanja pred Gospodom in je zanje opravil spravo, da bi jih očistil. 22Potem so leviti šli opravljat službo v shodnem šotoru pred Aronom in njegovimi sinovi. Kakor je Gospod glede levitov zapovedal Mojzesu, tako so storili z njimi.

23Gospod je govoril Mojzesu in rekel: 24»To velja za levite: petindvajsetletni in starejši naj prihajajo opravljat službo pri shodnem šotoru. 25Ko pa dosežejo petdeset let, naj se umaknejo od opravljanja službe in ne služijo več. 26Smejo sicer pomagati svojim bratom pri njihovih dolžnostih v shodnem šotoru, službe pa naj ne opravljajo več. Tako narêdi z leviti glede njihovih dolžnosti!«

Slovenski standardni prevod

© 1996, 2013 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, © 1996, 2013 Bible Society of Slovenia

More Info | Version Index